Elektrische grasmaaier

Licht, relatief goedkoop, weinig lawaai en praktisch geen onderhoud maakt de elektrische grasmaaier tot het meest populaire type maaier in Nederland.

Verschillende elektrische grasmaaiers

De meest populaire elektrische grasmaaier zijn de cirkelmaaier, luchtkussenmaaier en elektrische kooimaaier.

Elektrische cirkelmaaier

Van het type elektrische grasmaaier is de cirkelmaaier het meest verkocht type. Bij een cirkelmaaier draaien de messen met hoge snelheid in een afgesloten maaidek in een horizontaal vlak rond. Het afgemaaide gras wordt aan de achter- of zijkant van de maaier opgevangen of uitgeworpen.

Voordelen elektrische cirkelmaaier

Nadelen elektrische cirkelmaaier

Elektrische zweefmaaier

Een zweefmaaier ook wel luchtkussenmaaier of hover genoemd , is een cirkelmaaier zonder wielen. Een speciale rotor aan de onderkant van de maaier zorgt, volgens het principe van een hovercraft, ervoor dat de grasmaaier begint te zweven waarna begonnen kan worden met maaien.

Voordelen zweefmaaier

Nadelen zweefmaaier

Lichtnet of accu

Sinds enige jaren zijn er behalve de traditionele elektrische grasmaaiers met snoer ook accu maaiers te koop. Het voordeel van een accu maaier is dat je geen draad achter je aan hoeft te slepen en je geen risico loopt dit draad door te maaien ook zijn accu maaiers bijzonder stil. Nadelen van een accu maaier is dat ze zwaarder zijn en vaak minder krachtig. Bovendien kent een accu een beperkte levensduur en vervangen is een kostbare aangelegenheid.

Accu maaiers zijn met name geschikt voor wat minder grote gazons of voor plekken waar geen elektriciteit is.

Tips bij het kopen van een elektrische maaier